Zwanny Koerselman
Wanneer we aan mensen vertellen dat we vrouwen met ADHD helpen om te gaan met hun sterke gevoeligheid voor afwijzing of kritiek (Rejection Sensitive Dysphoria, oftewel RSD), krijgen we vaak de vraag: “Huh?… wat houdt dat dan precies in?” Daarom nemen we je vandaag graag mee in ons traject, “Eerste Hulp Bij Afwijzing.”
Veel van onze cliënten ervaren dagelijks intense gevoelens van afwijzing bij zelfs de kleinste alledaagse gebeurtenissen. Een blik, een opmerking, een appje of gewoon feedback kan al een lawine van emoties losmaken. Of het nou echt gebeurt of slechts in hun hoofd, het voelt voor hen alsof de wereld instort. Het minste of geringste kan al inslaan als een bom en ervoor zorgen dat ze zich buitengesloten en ellendig voelen.
Deze intense angst voor afwijzing en kritiek kan verlammend en overweldigend aanvoelen. Voor veel vrouwen met ADHD is dit dagelijkse kost, wat het niet altijd makkelijk maakt om in een wereld vol sociale prikkels te functioneren. Ons traject begint daarom met het in kaart brengen van de specifieke triggers en patronen die RSD bij onze cliënten oproept. We onderzoeken samen hun persoonlijke ervaringen, kwetsbaarheden en zelfbeeld. Wat maakt dat bepaalde situaties zoveel pijn doen? Welke gedachten spelen door hun hoofd? En hoe beïnvloedt dit hun gedrag?
Door deze patronen te identificeren, creëren we een basis voor bewustwording. Onze cliënten ontdekken welke gedachten en reacties vaak terugkomen en welke verhalen ze zichzelf vertellen. Dit bewustzijn is de eerste stap om los te komen van het beperkende zelfbeeld dat hen niet langer dient.
Met dit nieuwe inzicht is het tijd voor de volgende stap: het doorbreken van belemmerende emotionele patronen. Onze cliënten leren vaardigheden voor emotieregulatie om anders te voelen en anders te reageren. We oefenen met ademhalingstechnieken en mindfulness, zodat ze zichzelf kunnen kalmeren op momenten dat de emoties hoog oplopen.
Maar daar stopt het niet. We werken ook aan zelfacceptatie en zelfcompassie. Veel vrouwen met ADHD worstelen met een innerlijke criticus die voortdurend oordeelt. Door middel van oefeningen en gesprekken leren ze om op een mildere, ondersteunende manier met zichzelf om te gaan, in plaats van zichzelf hard te veroordelen.
Na ons traject merken onze cliënten dat ze steviger in hun schoenen staan. Ze herkennen de signalen van hun overgevoeligheid voor afwijzing eerder en weten hoe ze hun emoties kunnen sturen. Ze hebben geleerd aardiger voor zichzelf te zijn, wat leidt tot een positiever zelfbeeld en meer rust in hun dagelijks leven. We horen dan ook vaak van ze terug dat hun leven daarna zo veel makkelijker, lichter en eenvoudiger aanvoelt. Ze hebben nog steeds ADHD, maar de bril waarmee ze naar de werkelijkheid kijken is veranderd.
Kortom, het traject “Eerste Hulp Bij Afwijzing” helpt vrouwen zichzelf beter te begrijpen en biedt praktische tools voor het omgaan met de intense emoties waar ze mee moeten dealen.
Dus, ben of ken jij iemand die zich herkent in dit verhaal? Neem dan gauw contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek waarin we je nog meer kunnen vertellen.
In deze blog ontdek je waarom goede voornemens vaak niet werken en waarom het beter…
In deze blog ontdek je hoe ADHD Awareness Month samenvalt met de herfst – een…
Heb je ooit het gevoel gehad dat zelfs de kleinste signalen van afwijzing je helemaal…