Door: Eveline Smit

De geschiedenis van goede voornemens

“Goede voornemens” – we zijn er mee opgegroeid en ze weerspiegelen de maatschappelijke waarde die wordt gehecht aan verandering en het nastreven van idealen zoals gezondheid, geluk of succes.

De Babyloniërs vierden het nieuwe jaar in maart, aan het begin van het landbouwseizoen. Zij geloofden dat het nakomen van gemaakte geloften hen in een goed daglicht zou stellen bij hun goden.

De Romeinen brachten in het nieuwe jaar offers aan Janus, de god met twee gezichten: één die naar het verleden keek en één die naar de toekomst keek.

Christenen gebruikten het nieuwe jaar voor introspectie en werden aangemoedigd om na te denken over hun fouten en deze recht te zetten. Dit komt dicht bij onze eigen goede voornemens die we elk jaar weer proberen te maken.

Waarom goede voornemens vaak mislukken

We willen graag een andere baan, betere leefomstandigheden, lekker fit worden of gezonder leven. Maar vaak zijn deze goede voornemens een kort leven beschoren. De doelen zijn te groot of niet specifiek genoeg, en gebrek aan planning staat ons in de weg.

De hoge, onrealistische verwachtingen zorgen ervoor dat we onderschatten hoeveel tijd, energie en discipline nodig zijn. Daarbij ontbreekt vaak het resultaat op korte termijn, waardoor velen ontmoedigd raken.

De kracht van gewoontes en routines

Onze oude gewoontes en routines zitten diepgeworteld en veranderen kost nu eenmaal tijd. Zelfs als je een goed voornemen hebt, kunnen oude gewoonten steeds weer terugkomen, vooral als ze gemakkelijker of comfortabeler zijn. Het is makkelijker om vast te houden aan wat je kent, vooral als dat comfortabeler is.

En hoewel we graag willen veranderen, blijkt het vaak moeilijk om uit die vertrouwde patronen te stappen – zelfs als we weten dat ze ons niet altijd ten goede komen.

Waarom geen goede voornemens soms beter is

Zou het daarom niet fijner zijn om die goede voornemens lekker te laten voor wat ze zijn? Om het nieuwe jaar te beginnen zonder jezelf druk op te leggen?

Wat als het beter is om na te denken over wat je jezelf gunt voor dit jaar? Bijvoorbeeld aandacht geven aan dat vervelende stukje van je ADHD dat je emotioneel maakt, je aan jezelf doet twijfelen, of je vastzet in kritiek en afwijzing.

Gun jezelf een cadeau in plaats van een verplichting

Waarom zouden we onszelf niet eens een cadeau geven door aan de slag te gaan met de gevoelens die we bij ons dragen? Zoals kritiek, afwijzing of people pleasing. Soms is het zo eenvoudig en brengt het zoveel rust om niet ergens aan te hoeven voldoen, maar om iets voor jezelf te doen waardoor je lekkerder in je vel gaat zitten.

Maak van dit jaar een jaar voor jezelf

Mijn advies voor dit nieuwe jaar: maak geen goede voornemens. Kijk naar wat je jezelf cadeau wil doen. Dat cadeau, naar alle bescheidenheid, dat ben ik. Plan een gratis sessie in en ik geef je drie tips waarmee je de angel uit de afwijzing haalt.
Zullen we samen dit jaar écht anders maken? Je verdient het. 😊

Delen
Gepubliceerd door:
Zwanny en Eveline

Recente artikelen

ADHD Awareness Month

In deze blog ontdek je hoe ADHD Awareness Month samenvalt met de herfst – een…

7 maanden geleden

Omgaan met angst voor afwijzing: Wat vrouwen met ADHD moeten weten over Rejection Sensitive Dysphoria (RSD)

Heb je ooit het gevoel gehad dat zelfs de kleinste signalen van afwijzing je helemaal…

7 maanden geleden

Eerste hulp bij Afwijzing: Hoe wij vrouwen met ADHD helpen grip te krijgen op emoties en zelfbeeld

Het "Eerste Hulp Bij Afwijzing" traject biedt ondersteuning voor vrouwen met ADHD die worstelen met…

7 maanden geleden