ADHD, emoties en RSD Wiki

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en RSD (Rejection Sensitivity Dysphoria) hebben beide een grote invloed op het dagelijks leven. In deze eerste sectie van de ADHD, emoties en RSD Wiki vind je de belangrijkste informatie over deze onderwerpen: wat ADHD en RSD is, hoe het zich uit en waarom ADHD vaak anders wordt ervaren door vrouwen. We onderzoeken de relatie tussen ADHD en afwijzingsgevoeligheid en laten zien hoe deze twee elkaar kunnen versterken.

Of je nu net begint met het verkennen van ADHD en RSD of er al meer over weet, deze Wiki biedt de basiskennis die helpt om je situatie beter te begrijpen. Je ontdekt de belangrijkste concepten en symptomen en leert hoe ADHD en RSD elkaar beïnvloeden. Daarnaast bespreken we specifieke aspecten en geven we praktische tips om beter met je emoties om te gaan.

Een beter begrip van ADHD en RSD kan de eerste stap zijn naar meer begrip voor jezelf en het ontwikkelen van strategieën om beter om te gaan met de uitdagingen die deze kenmerken met zich meebrengen.

Wat is ADHD?

ADHD is een neurologische aandoening die invloed heeft op aandacht, concentratie, impulscontrole en in sommige gevallen hyperactiviteit. Steeds vaker wordt erkend dat problemen met emotieregulatie een belangrijk onderdeel van ADHD zijn, vooral bij vrouwen. ADHD komt voor bij zowel kinderen als volwassenen, maar de symptomen kunnen bij vrouwen subtieler zijn en daardoor gemakkelijker over het hoofd worden gezien.

Vrouwen met ADHD ervaren vaak een combinatie van:
• Aandachtsproblemen
• Innerlijke rusteloosheid
• Moeite met zaken als tijdsbeheer, organisatie en overzicht
• Uitdagingen in het reguleren van emoties

Bij vrouwen uit hyperactiviteit zich, in tegenstelling tot bij mannen, vaak in innerlijke spanning in plaats van fysieke onrust, waardoor ADHD moeilijker te herkennen en begrijpen is.

Wat is RSD?

Rejection Sensitivity Dysphoria (RSD) komt veel voor bij mensen met ADHD, maar is nog relatief onbekend. RSD zorgt ervoor dat je extreem gevoelig bent voor afwijzing, kritiek of het gevoel niet goed genoeg te zijn. Dit kan zich uiten in:

• Intense emotionele pijn bij (vermeende) afwijzing
• Overweldigende gevoelens van schaamte, verdriet of woede
• Een reactie die vaak niet in verhouding staat tot de situatie

Het verschil tussen de intensiteit van de gevoelens en de werkelijke situatie kan het lastig maken om emoties in perspectief te plaatsen. Dit kan extra uitdagingen opleveren in sociale en werkgerelateerde situaties.

De relatie tussen ADHD en RSD

Hoewel RSD geen officiële diagnose is binnen diagnostische systemen zoals de DSM-5, wordt steeds vaker erkend dat het een grote impact kan hebben. RSD is een veelvoorkomend, maar vaak onderbelicht aspect van ADHD. Tegenwoordig groeit het besef dat RSD, als onderdeel van emotieregulatieproblemen, een belangrijk kenmerk van ADHD is.

Door meer inzicht te krijgen in deze mechanismen kun je beter begrijpen waarom bepaalde situaties zo heftig aanvoelen en hoe je hier effectiever mee om kunt gaan.

Artikelen over ADHD & RSD basiskennis

ADHD bij vrouwen

Wat is ADHD? ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis. In het Nederlands noemt men dit wel ‘aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit’. De belangrijkste symptomen van ADHD zijn onoplettendheid...

Wat is RSD (Rejection Sensitivity Dysphoria)?

Wat is RSD? (Rejection Sensitivity Dysphoria) Afwijzing is een veelvoorkomend onderdeel van het leven, en de meeste mensen weten hier op een redelijke manier mee om te gaan. Voor mensen met Rejection Sensitivity Dysphoria (RSD) kan de emotionele impact van (vermeende)...

Hoe weet je of je Rejection Sensitivity Dysphoria (RSD) hebt?

Wat zijn de signalen van RSD? Als je je afvraagt of je mogelijk Rejection Sensitivity Dysphoria (RSD) hebt, let dan op de volgende signalen: • Heftige emotionele reacties op kleine opmerkingen of feedback. • Het vermijden van sociale gelegenheden of...

Omgaan met Rejection Sensitivity Dysphoria (RSD)

Hoe ga je om met Rejection Sensitivity Dysphoria (RSD)? We krijgen vaak de vraag hoe je het beste met RSD kunt omgaan en of RSD vanzelf overgaat. In dit artikel beantwoorden we deze vragen en delen we vijf praktische tips die je kunt toepassen wanneer je wordt...

ADHD en RSD: Hoe werkt het in het brein?

Veel mensen met ADHD ervaren ook Rejection Sensitivity Dysphoria (RSD). Maar waarom komen die twee zo vaak samen voor? De verklaring ligt in hoe jouw brein prikkels verwerkt en emoties reguleert wanneer je ADHD hebt. Je reageert vaak intenser op emotionele situaties,...